Uchtman in Pompshop 2022

Lees hier het artikel over ons bedrijf in de Pompshop 2022 ter gelegenheid van ons 100 – jarig jubileum!

Elektrotechnisch installatiebureau Uchtman viert 100 jaar 

‘Het team vormt al honderd jaar de kern van ons bestaan’ 

Het komt niet vaak voor dat een bedrijf z’n 100-jarig bestaan kan vieren. Dus als het dan zover is, mag iedereen dat weten. Uchtman heeft precies 100 jaar historie achter haar naam op het moment dat Robert Esseboom aan boord stapt als de nieuwe directeur van het installatiebedrijf uit Amsterdam. ‘Is er een mooier moment te bedenken dan om precies nu bij Uchtman aan de slag te gaan?’ 

Het begon allemaal in 1922. Op 15 juli van dat jaar richtte ingenieur Alphons Uchtman Technisch Installatiebedrijf Uchtman op. Het werd gevestigd aan de Amsterdamse Amstel, recht tegenover theater Carré. Meneer Uchtman was bij de start van het bedrijf de enige werknemer en begon enthousiast en vastberaden aan zijn passie. Het is lang geleden, maar volgens de verhalen kon hij de spanning op een installatie met zijn handen voelen. Bloedlink natuurlijk, maar wel bijzonder. De oprichting van het bedrijf door Ir. Uchtman bleek de juiste beslissing te zijn en het groeide gestaag. Stapje voor stapje werd Uchtman steeds groter en vestigde het z’n naam als dé installatiespecialist. Mooie opdrachten op bijzondere locaties volgden zoals voor Holiday on Ice. In de jaren daarna begon de focus echter meer en meer te liggen op tankstations. Op die tanklocaties in Nederland kwamen ze vaak de mensen van één bepaald bedrijf tegen die zich bezighielden met LPG-installaties. Weliswaar waren bedrijven actief in een totaal andere tak van sport, toch vormden deze ontmoetingen uiteindelijk de basis voor de vruchtbare samenwerking tussen Uchtman en De Visser. Een partnership waarbij gebruik wordt gemaakt van de beschikbare kennis en expertise aan beide kanten. 

Focus op tankstations 

Via de Verrijn Stuart in Diemen kwam Uchtman in 1999 uiteindelijk terecht op de Nieuw-Zeelandweg in Amsterdam. Op deze plek bevindt het zich vandaag de dag nog steeds. “Nog altijd ligt onze focus bij tankstations, daar waar we tientallen jaren geleden mee zijn begonnen”, vertelt de dit voorjaar als directeur aangestelde Robert Esseboom. “De expertise, vakmanschap en ervaring die we in al die jaren hebben opgebouwd is van onschatbare waarde.” Uchtman heeft zich in de loop der jaren volledig gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van elektrotechnische systemen op tankstations. Dagelijks gaan de eigen monteurs op verschillende projecten in heel Nederland aan de slag. De wereld van de tankstations is de afgelopen jaren in een rap tempo getransformeerd naar een plek waar je veel meer kan dan alleen brandstof tanken. Deze ontwikkeling uiteraard op de voet volgend, heeft Uchtman zich weten te ontwikkelen tot de allround technisch specialist voor de tankstationbranche die het vandaag de dag is. “Uchtman heeft de afgelopen jaren inderdaad een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, onderstreept Esseboom. “Maar dat definieert ook waar we als bedrijf dagelijks naar streven, we staan niet stil. We zorgen voor de juiste kennis en expertise zodat we op het hoog ste niveau kunnen presteren.” 

Basis voor de toekomst 

Het rijke verleden van maar liefst honderd jaar biedt de juiste basis voor de toekomst. Nederland zit middenin een energietransitie op veel verschillende vlakken en zeker niet alleen bij brandstof. Consumenten en het bedrijfsleven zijn niet alleen bezig om de overstap te maken naar elektrische auto’s, ook voor huizen en andere gebouwen is men naarstig op zoek naar duurzame en hopelijk voordeligere oplossingen voor het verbruik van energie. Uchtman ziet het als haar missie om een significante bijdrage aan deze ontwikkeling te leveren. “We zien op dit moment dat men op een andere manier met energie omgaat: lokaal opwekken, opslaan en vervolgens gebruiken op een later moment wanneer energie nodig is. Dat wordt de norm”, aldus Esseboom. “Een veilige borging van de installatie staat op nummer één binnen deze transitie en daar leggen we als Uchtman ook de focus op. Reden hiervoor is dat we zien dat er meer en meer wordt gevraagd van de installatie op het tankstation. Het gaat niet meer alleen om het tanken en/of laden van voertuigen, ook het elektrificeren van het tankstation is een vraag van de klant die steeds belangrijker wordt.” 

Allround service 

Uchtman biedt een allround service en is daarmee de complete partner voor elk tankstation. Het bedrijf legt de nadruk op preventieve en correctieve werkzaamheden en daarnaast de serviceprojecten. Met deze aanpak kan het bedrijf de zeer belangrijke veiligheid op het tankstation waarborgen. Onderhoud en andere werkzaamheden aan de elektrotechnische installatie vallen onder de correctieve en preventieve werkzaamheden en worden uitgevoerd door verschillende inspecteurs. Zij voeren de inspecties uit op zowel gewone als de ATEX-installaties. Daarnaast houdt het team van Uchtman zich bezig met serviceprojecten, waarbij het installatiebedrijf de wensen en eisen van de klant inventariseert en de installatie daarop afstemt door middel van nieuwbouw of verbouw. Uchtman heeft de status van Alpha-partner van leverancier Siemens waarmee de inzet om onderscheidend te zijn én blijven wordt onderstreept. 

Specialistische kennis 

Uchtman heeft zich niet alleen toegelegd op de ontwikkeling van elektrotechnische aspecten van tankstations in het algemeen en de shops in het bijzonder, het bedrijf brengt op dit gebied ook specialistische kennis in als het gaat om verladingsdepots. Beheerders van verladingsdepots zetten zich voortdurend in om elektrotechnische systemen zo actueel mogelijk te maken. “Wij leveren met onze kennis van zaken een belangrijke bijdrage aan de realisatie van dat streven”, aldus Esseboom. “Wij verrichten onze werkzaamheden zowel hier op het bedrijf als op de plaats van handeling. Dit doen wij uitsluitend op basis van NEN 3140, een normeringssysteem dat is ontwikkeld om maximaal veilig met elektrotechnische installaties te kunnen werken. En uitsluitend op basis van de ATEX-normering, ontwikkeld om veilig te kunnen werken in explosiegevaarlijke zones.” 

Professionele en gemotiveerde mensen 

Vrijdag 15 juli was een belangrijke dag. Het 100-jarig jubileum van Uchtman werd gevierd met (veel) taart voor alle leden van het team. Ook werd iedereen voorzien van nieuwe werkkleding. Later dit jaar komen alle medewerkers nog gezellig bij elkaar om samen deze belangrijke mijlpaal te vieren. Esseboom: “Het 100-jarig jubileum is natuurlijk tot stand gekomen met een team van professionele en gemotiveerde mensen. Daar zijn we dankbaar voor. Zij zorgen ervoor dat we elke dag kwalitatief werk kunnen leveren, dat we mooie projecten mogen verzorgen en dat onze klanten tevreden zijn. “Zij vormen de kern van ons bestaan: al honderd jaar!”

Bekijk hier het artikel als PDF

Heb je hier vragen over? Stel ze gerust